štvrtok 11. septembra 2014

Výlet do Pärnu

A je to tu! Prvý výlet a to na druhý koniec Estónska. Prečo práve Pärnu? Lebo je to letné mesto, tak nech ho vidíme v "lete".

O organizáciu sa postarala jedna dievčina z Česka, cez Facebook sme sa dohodli na dni a hodine. Počasie nám teda vyšlo. Celý týždeň bolo pekné babie leto. Bola to príjemná zmena oproti predošlému týždňu, kedy celý týždeň neustále pršalo.

Ráno sme prekonali nepríjemné vstávanie o 5:45 a vyrazili cez studené Tartu na autobusovú stanicu. Lístky sme si s Honzom kúpili na mieste, no väčšina už mala lístky kúpené (vytlačili si ich na mieste v spomínaných automatoch). Cestovali sme takmer 3 hodiny a tak sme si v autobuse trochu zdriemli. Po príchode sme zistili, že našu skupinku tvorí 20 ľudí, z toho asi 6 čechov, takže som zase (ne)využil moje znalosti angličtiny.

Celkom rýchlo sme obehli centrum mesta - tri kostoly, v ktorých bola omša, takže sme nešli dnu (a potom sa tam už samozrejme nikomu nechcelo ísť), sochy skladateľov, básnikov, učiteľov a potom pár historických budov. Pláž bola kúsok ďalej od mesta a bola pre mňa celkom veľkým prekvapením. Čo by na pláži mohlo byť nezvyčajné? Plytké more! Môžete ísť 50 - 100 metrov a stále máte vodu po členky (maximálne po kolená :)). Samozrejme, tí, ktorí mali chuť sa ísť vykúpať, išli ešte o kus ďalej, kde to bolo hlbšie. Honza spomínal, že pri bójach mu ešte stále trčala hlava z vody. Možno je to more plytké z praktického dôvodu - čím plytkejšie, tým rýchlejšie sa voda oteplí a tým rýchlejšie je more teplejšie. Každopádne, z diaľky to vyzerá, ako keby ľudia chodili po hladine. Okrem toho to Baltické more (v Pärnu zálive) vôbec nebolo slané a ani sme nevideli žiadne vlny.
Boli sme my vôbec pri mori?

Prišiel čas obeda, tak sme sa išli najesť a poobede sme pokračovali v prehliadke mesta. Mám pocit, že v každom väčšom meste je aspoň jedna budova pomenovaná po hlavnom meste Tallinn. V Tartu je klub Tallinn, v Pärnu je Tallinnská brána. Je to trochu neintuitívne - kto by hľadal Bratislavský hrad niekde inde ako v Bratislave? ;) Okrem toho sa v Pärnu nachádza Červená veža bielej farby (aj keď musím uznať, že strecha má červenú farbu).

Po prechádzke sme si sadli do kaviarne a trochu sme si oddýchli, porozprávali sa medzi sebou a nakoniec išli do múzea. Tam nám povedali, že za pol hodinu zatvárajú a prednáška trvá aspoň hodinu, takže sme nič neplatili. Chalan nám však v skratke porozprával pár historických zaujímavostí o Pärnu. Na záver nám spomenul, že majú peknú výstavu originálnych čapovacích prístrojov na pivo, ale bohužiaľ teraz je tá výstava v A. Le Coq (značka piva) múzeu v Tartu. Plánujem sa tam pozrieť počas najbližších dní.

Na záver sme s Honzom cestovali autobusom, ktorý išiel až o pol hodinu neskôr ako ten, ktorým išli ostatní, pretože ten bus bol už vypredaný. Zrejme sa oplatí si kúpiť lístok dopredu.

Nahral som fotky na Facebook, ak ste ich ešte nevideli, tak si ich určite pozrite. Tie isté fotky by ste mali vidieť aj tu:



Get Adobe Flash player
Photo Gallery by QuickGallery.com

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára